16.4.11

Με Μούσα Την Ελλάδα

Δανείζομαι τον τίτλο από την εφημερίδα τα ΝΕΑ για να αναφέρω μια θαυμάσια έκθεση που στήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ( Ν. Δούκα 4, κοντά στην στάση του Μετρό ΄΄ Ευαγγελισμός ΄΄ ) με θέμα την Ελλάδα .
17 καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο διεθνές στερέωμα που αγάπησαν, έζησαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα , Γιάννης Κουνέλλης, Λίντα Μπέγκλις, Ιάνης Ξενάκης, Χέλμουτ Μίντεντορφ,  Ετέλ Αντάν, Μπρις Μάρντεν …..κ.α……
 εκθέτουν έργα τους στην έκθεση << The Last Grand Tour – Σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα >>.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10/10.

Ακόμα μια σημαντική έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη (1916-2009 )



που υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Καλλιτέχνες του 20ου αιώνα,  γίνεται τώρα στο Μουσείο Μπενάκη, με Αρχιτεκτονικές του Συνθέσεις, Ακουαρέλες, Λάδια, Μακέτες και Κεραμικά
και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Και άφησα για το τέλος την έκθεση που διοργανώνεται προς Τιμή του Ιωάννη Αλταμούρα, στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138.
Άγνωστος στο πλατύ κοινό  αυτός ο μεγάλος θαλασσογράφος, ήταν γιος της  Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα, της μοναδικής Ελληνίδας ζωγράφου που το 1948 έφτασε στην Ιταλία συνοδευόμενη μάλιστα από τον πατέρα της, ντυμένη άντρας για να σπουδάσει ζωγραφική. Μπήκε στην Καλλιτεχνική Ακαδημία της Ρώμης και εκεί γνώρισε τον Σιβέριο Φραντζέσκο Αλταμούρα και έκαναν τρία παιδιά. Το μικρότερο το παίρνει ο πατέρας του και η Ελένη με τον Ιωάννη και την Σοφία επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου η κόρη της πεθαίνει σε ηλικία 18 χρονών από φυματίωση.
Ο Ιωάννης μελετά αρχικά με την μητέρα του και κατόπιν κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα και συνεχίζει με υποτροφία τις σπουδές του επάνω στην ζωγραφική στην Κοπεγχάγη.
Εκεί ζωγραφίζει το περίφημο Λιμάνι της Κοπεγχάγης και πολλές άλλες θαλασσογραφίες αλλά γυρίζει άρρωστος στην Ελλάδα και πεθαίνει στην ηλικία των 26 χρόνων έχοντας δώσει ένα μεγάλο και  σημαντικό έργο.
Η έκθεση των έργων του θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαΐου.

2 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

ο τιτλος της αναρτησης ειναι μαγευτικος! χαιρομαι που τον δανειστικες γιατι παει τρελλα στο τροπο που παρουσιασες το θεμα της ανάρτησής σου! :)

Levina είπε...

ευχαριστώ πολύ ΕΚΦΡΑΣΟΥ, φιλιάαα......

Η ΠΟΡΤΑ

Αγαπημένοι μου φίλοι επιστρέφω για να κλείσω μια πόρτα. Σε όλους εσάς που γεμίσατε την ζωή μου με φως, με γέλιο με  συγκίνηση, ...